MIS ON LINNUKESE MURE?

Käsitlesime novembrikuus rohelises rühmas pikalt teemat "Aastaaegade mõju loodusele ja loomadele meie ümber", mille tulemusena jõudsime mõistekaardi abil üheskoos teadmiseni, et talve ja külmakraadide saabumine muudab loomade ja paigalinnukeste toidulaua kesiseks. Nii otsustasime meie talve saabudes toetada oma lasteaia õuealal toimetavaid linnukesi maitsvate palakestega. Selleks pidime aga koheselt hakkama tegema uurimistööd ja ettevalmistusi. 

Kõigepealt uurisime keele ja kõne tegevuses häälikumaju täites välja, mida linnukesed armastavad ning millest peaks rasvapall koosnema, et kohata toidulaual võimalikult mitmekesiseid linnuliike. 



Selgus, et lindudele meeldivad järgmised palakesed:

õunaseemned

seapekk

teravili

tatratang

päevalillseemned

searasv

kõrvitsaseemneid

linaseemned

pähklid


Tegime endale selgeks ka lindude toitmise reeglid, millest võiks iga alustav linnutoitja kinnipidada. 

REEGEL NUMBER 1: KUI  ALUSTAD  LINDUDE  TOITMIST, SIIS  PEAD  JÄTKAMA SELLEGA  KEVADENI, MIL  NAD  SAAVAD  TAAS  ISE  OMA  LOOMULIKKU  TOITU HANKIDA;

REEGEL NUMBER 2: TOIT  PEAB  OLEMA  MAITSESTAMATA,  SEE  EI  TOHI KINDLASTI  OLLA  SOOLANE  VÕI  VÜRTSIKAS;

REEGEL NUMBER 3: TOIDUKOGUS  PEAKS  IGA  PÄEV  OLEMA  ENAM-VÄHEM ÜHESUGUNE;

REEGEL NUMBER 4: LINDUDE  TOITMIST  VÕIKS  ALUSTADA  ALLES  SIIS, KUI PÄEVANE  KÜLM  ON  KESTNUD  JUBA  MITU  NÄDALAT. LIIGA  VARA LISATOITMISEGA  ALUSTADES  MEELITAD  KOHALE  JÄÄMA  KA  NEID  LIIKE, KES PEAKSID  LÕUNAMAALE  LENDAMA. LINDUDE  TOITMINE  TULEB  LÕPETADA HILJEMALT  APRILLIS.  TOITMISE  LÕPETAMISEKS  VÄHENDA  IGA  PÄEV VÄHEHAAVAL  LINDUDELE  ANTAVAT  TOIDUKOGUST.


Oma kogutud teadmistega asusimegi meisterdama maitsvaid palakesi lindude toidulauale. Vaatlesime ja püüdsime tuvastada ja nimetada kõik seemned ja terad, mis meil kasutada olid. Searasv oli esialgu harjumatu ja kummalise lõhnaga vormimismass, kuid julget pealehakkamist meil jagus ning tulemuseks olidki kenad ja kogukad rasvapallid.













Kui pallid olid valmis võtsime appi joonlaua, tutvusime mõõteühikuga sentimeeter ja mõõtsime vähemalt 20 cm pikkuse nöörijupi. Taipasime üsna ruttu, et vajame mõõtmisel sõbra abi - koostöö viib sihile!












_______________________________________________________