ANDRE JUUSTUFARMI KÜLASTUS

 8. juunil külastasime lasteaiaga Tartumaal, Kambja vallas asuvat Andre juustufarmi. See päev oli sõnaotseses mõttes palavalt oodatud. Kell 9.30 startisime lasteaia eest suure bussiga farmi suunas, lastel kaasas piknikukotid ja hinges nagu ikka, väljasõidu eelne ärevus. Kui ammu pole saanud kuskile reisida. Viimaks oli see päev käes!



Kohale jõudes tervitas meid pererahva truu sõber "Röövlitütar Ronja", suur koer, kes oli sama elevil kui meie ise. Nagu nimestki võib järeldada, oli tegemist pealtnäha vaikse, kuid vallatu koeratüdrukuga. Hiljem saime me teada, et ta on osav ja salakaval juustuvaras. Noh, mida sa muud ikka juustufarmis näpata saad. Igaljuhul oli Ronjaga koos farmi avastamine meile ekstra tore kogemus. Oma sõbralike haugatustega juhatas ta meid täpselt õigetesse kohtadesse.

Nii siis jõudsimegi ruumidesse, mis lõhnasid meile harjumatult, "pisut" juustuselt. Nimelt olime jõudnud ruumi, kus juustukerasid hoiustatakse. Perenaine rääkis meile lähemalt juustutegemisprotsessist ja tutvustas etappe, mida juustutegemisel tuleb järgida. Saime teada, et juustud on väga pirtsakad ja soovivad liikumatult seista vaid täiesti kindla temperatuuriga ruumis. Meil oli ühe koha peal seismisega raskusi, sest kuldsed juustukerad tundusid nii kutsuvad ja ahvatlevad:).



Viimaks saime tutvuda tegelastega, kelle käest tulebki see piim, millest valmistatakse rahva seas palavalt armastatud juustu. Meile tutvustati ka aparaati, mis aitab inimestel lehmi lüpsta. Üks lehm oli lahkelt nõus ka demonstreerima, kuidas aparaat toimib. Kui jõudsime suurest ja pikast laudast välja, ootas meid mitu juustuvaagnat ja õunamahl. Maitsesime ja mõistsime, miks seda juustu nõnda heaks peetakse. Rohelise rühma lastele maitses kõige enam Andre classic juustusort.





Kui kõht oli juustust juba parasjagu punnis, suundusime õue, kus meile harjumuspäraste mängumajade, kiikude ja liumägede asemel ootasid meid erinevas asendis heinapallid - looduslikud turnikad. Veetsime seal mõnusasti aega, hüppasime ja mängisime ning enne bussi minekut pidasime piknikku, kus igaüks sai kodust kaasa võetud palakest süüa. Küll see oli tore!







Maal on mõnus olla!