MESIMAGUS TEISIPÄEV

Kellel hea nina, see võis ühel pealtnäha tavalisel teisipäeval tunda Väike lasteaed Pauline Rohelisest rühmast mesimagusaid ja mündiseid aroome – alanud oli Teehommik. See polnud üks tavaline teejoomine, vaid päris eriline. Enne, kui asusime ühise teelaua taha,  võtsime nõuks rääkida lähemalt supertoidust nimega MESI.



MÕISTA, MÕISTA KES SEE ON? - PISIKE POISIKE, TERAV MÕÕK.

Meile oli eelnevalt selge, et mee saamise loos on väga tähtis roll mesilastel, kuid mis täpsemalt mesitarudes juhtub, teadsid meist vähesed. Niisiis äratasime oma meeled mesilasvahaga ja asusime vestluse ja  videovaatluse teel koguma uusi teadmisi mee ja mesilasvaha tekkimise kohta.



MIDA ME SAIME TEADA?

Mesilastarud on justkui ühed suured vabrikud, kus käib kibe töö – meislaste meepõies tarru kantud nektar töödeldakse mesilaste endi poolt korduvalt sisse imedes ja siis jälle välja lastes magusaks meeks. Mett hoiavad ja säilitavad nad mesilasvahast tehtud meekärgedes, mis omakorda koosnevad kuusnurksetest kärjekannudest. Kui mesilased on piisavalt toimetanud, tuleb neile appi mesinik ja viib mee juba edasi töötlemisse, mille tulemusena jõuab mesi purki.

KUIDAS TEKIB MESILASVAHA?

Mesilastel on olemas spetsiaalsed vahanäärmed, mis eritavad vaha. Selle abil ehitatakse üles kõik kärjekannud, kus sees hiljem mett hoitakse.  Mesilasi tuleb kiita nende suurepärase tööjaotuse eest. Mesilaspere koosneb 1 meislasemast, kümnetest tuhandetest töömesilastest ja isamesilastest e. leskedest. Töömesilased teevad kõiki peres vajalikke töid: ühed söödavad vastseid ja ema, teised eritavadki vaha ja ehitavad sellest kärgi, kolmandad puhastavad, valvavad ja tuulutavad pesa, teevad taruvaiguga kärjekannud pisikuvabaks ja sulevad sellega seinalõhesid, neljandad koguvad õietolmu ja nektarit ning paigutavad need meena kärgedesse. Igaüks teeb oma tööd laitmatult.

MESILASVAHAST KÜÜNLAD

Iga väike mesilane lendas arvutehte abil oma tarru, kus saimegi igaüks oma käsitusse mesilasvahaplaadi ja tahi ning asusime küünlaid meisterdama. 



Saime aru, et kui me plaati käevahel soojendasime, läks see pehmemaks ja saime seda paremini töödelda. Etapilist juhendit järgides rullusidki meie pisikesed näpud ja peod valmis ühe küünla, mille viime koju esimese advendi eel.




Videovaatluse teel saime lisaks teada, et mesilasvaha kasutatakse ka kosmeetikatööstuses, näiteks huulepulkade sees ja samuti pannakse seda kingaviksi sisse. 

MESI TEEB MEILE PAI

Samal ajal, kui piparmündi ja sinisetee segule sai peale kallatud kuum vesi tee jäi veidikeseks tõmbama, püüdsime meie tänase hommiku kokku võtta. Vaba voli said meie mõtted ja tunded. Sekka maitsesime magusat mett lusika pealt ja segasime soovi korral tee sisse. Jutuks tulid ka mee head omadused - võime võidelda bakteritega; annab tõhusa energiasüsti, toetab meie seedimist ja teeb silmad ette valgele suhkrule. Üksmeelselt olime seisukohal, et mees peitub omamoodi vägi ja jõud, kuid siiski jäi ka kõlama mõte, et nii nagu ühegi asjaga, pole mõistlik ka meega liialdada!



Oleme tänulikud sellise supertoidu eest, nagu seda on MESI.

 



______________________________________________________