Muuseumitund "Lauake kata end"

 11. oktoobril käis kollane rühm mänguasjamuuseumis muuseumitunnis "Lauake kata end".


Esimeseks ülesandeks saime otsida muuseumis üles näitusel olevad nukunõud ja söögid. Leidsime  metallist, puust, portselanist ja plastmassist nukunõusid ja söögimulaaže. Selgus, et erineval ajal kasutati erinevaid nõusid ja nõude olemasolu sõltus ka pere rikkusest. Rikkamatel inimestel olid kallimad ja ilusamad nõud, aga vaestele aitas ka ühest puust kulbist pere peale, millega kordamööda ühest kausist söödi.



Seejärel läksime mängutuppa, kus mängida läbi kohvikumäng "Lauake kata end". Tegime tutvust erinevate launõudega ning kuidas katta pidulikku või igapäevast lauda ning milliseid nõusid on vaja erinevate söökide serveerimisel. Samuti saime selgeks viisaka teeninduse reeglid, õppisime teretama ning ütlema palun ja aitäh.

Enne mängu algust jagasime lapsed kaheks, ühed hakkasid teenindajateks ja teised kohviku külalisteks. Iga laps sai teenindada ühte sõpra. Teenindajad said panna selga vastavad riided, poisid panid pähe kokamütsid ja tüdrukud rätikud ning ette põlled.







Samuti saime selgeks, kuhu käib lusikas, nuga ja kahvel ning kuhu asetada tassid ja taldrikud. Oluline oli ka lauale laualina sättimine ja lillevaasi toomine.

Nüüd oskame lasteaias lauda katta endale ja sõpradele ning teame, millal panna lauale lusikad või kahvlid ning kui tähtis on lauanaabreid kuulata ning vajaminevaid asju sõbrale ulatada sõna palun saatel.