Sügise alguse tähistamine Toomemäel

22.septembril läksime kollase rühmaga otsima sügise tunnuseid Toomemäelt. Panime selga kollased helkurvestid, et meid ikka liikluses hästi näha oleks ja võtsime kahekaupa paarides rivvi. Toomemägi oli juba muutunud värvilisemaks, puudel olid lehed kollased ja oranžid ning osa lehti oli maha langenud. Lehtede vahelt leidsime 2 toredat näitust. 


Esimene näitus rääkis nahkhiirtest "Supervõimekas nahkhiir". Saime teada, et nahkhiired on ainukesed lendavad imetajad maailmas ja nad suudavad päevade kaupa alaspidi rippuda. Näitusel oli palju pilte erinevatest nahkhiirtest ja selgus, et nahkhiired on superhiilijad, superpaastujad, superemad, supereakad, superrändurid, supersüdamega, superlendajad, superrippujad,  superkõrvadega ja superabilised põllul ja aias. Nahkhiired on meile kasulikud loomad, nad tolmeldavad troopikas viljapuid (banaanid, agaavid) ja levitavad taimede seemneid ning on kasulikud putukakütid, kes aitavad vähendada kahjurite mõju põllupidajatele ja söövad suurel hulgal sääski.


Teine näitus oli "Toome teaduslinn". See oli vahva näitus, kus lapsed said ise käed külge lüüa. Pidime üles otsime erinevad maketid. Leidsime üles kooli, ausamba pärnale (sai mõõta puu ümbermõõtu köiega), varemed (sai üles leida ühesugused luud), ülikooli (harjutada erinevate rahvuste tervitusi), kaupluse (toidupüramiidi ladumine kuubikutest) ja kiriku (kirikukella helistada).




Loomulikult pidime lõpuks sügist otsima ka mänguväljakult ning tegema mõned liud ning sõitma karusselliga.



Sügis ei olnud veel väga värviline, kuid esimesed värvilised lehed olid juba olemas. Tuleme kindlasti Toomemäele tagasi, et näha ka teisi aastaaegasid Toomel.